Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website WOZ-waardeloket

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website WOZ-waardeloket
Datum 24 juni 2025
Scope van de website Binnen de scope van onderzoek valt:
  • Alle pagina's op wozwaardeloket.nl.
  • Alle pagina's op woz-waardeloket.nl.
  • Alle (geëxporteerde) PDF's op wozwaardeloket.nl.
  • Alle (geëxporteerde) PDF's op woz-waardeloket.nl.
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 12

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de PDF WOZ-Waardeloket Adres X, Woonplaats.pdf (op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ => Zoeken op Rijnstraat 252-1, Amsterdam => PDF Genereren) staan op pagina 1 en pagina 3 afbeeldingen van een op straatniveau ingezoomde kaart. Dit zijn informatieve afbeeldingen. Deze afbeeldingen hebben geen beschrijving en zijn niet als artefact aangemerkt. Voor informatieve afbeeldingen geldt dat ze een beschrijving moeten hebben van de informatie die er in staat. De decoratieve afbeeldingen moeten als artefact worden getagd.

1.3 Aanpasbaar

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: In de PDF WOZ-Waardeloket Adres X, Woonplaats.pdf (op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ => Zoeken op Rijnstraat 252-1, Amsterdam => PDF Genereren) staan niet alle visuele elementen in de juiste volgorde in de codelaag. Bijvoorbeeld het logo van de Rijksoverheid staat in de codelaag onder de kaart met adresobjecten, dat is niet in de volgorde van hoe ze in de PDF staan.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ wordt er wanneer je een adres, postcode en/of plaats invoert en vervolgen inzoomt een kaartweergave getoond met objecten, bijvoorbeeld woningen. De grijze vlakken (HEX #CFCFCF) hebben huisnummers die worden aangegeven in donkergrijze tekst (HEX #9D9D9D). De contrastverhouding is hier 1,7:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ krijgen de inzoomen knop (+ icoon) en de uitzoomen knop (- icoon) wanneer je met het toetsenbord door de pagina navigeert een zwarte focusrand. In combinatie met de zwarte knop achtergrondkleur biedt deze combinatie te weinig contrast. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.

2. Bedienbaar

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Alle pagina's op https://www.wozwaardeloket.nl/ bevatten als paginatitel wel de naam van de website (WOZ-waardeloket) maar hier ontbreekt de specifieke naam van de pagina. Een goede aanvulling zou zijn om ook bij deze pagina's de naam van de pagina toe te voegen, dus "Paginanaam - WOZ-waardeloket" zodat bezoekers altijd weten op welke pagina van de website zij zich bevinden. Dit komt vooral bezoekers ten goede die middels hulpsoftware tussen verschillende tabs navigeren. Dit is van toepassing op de pagina's die een eigen URL hebben, zoals
"Totstandkoming WOZ-waarde", "Veelgestelde vragen", "Werking" en "Uitleg gegevens".

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ (en elke pagina anders dan de homepagina) wordt gebruikgemaakt van aria-hidden op het element met selector #ggcSearchButton (zoekknop behorend bij de locatie zoekbalk). Wanneer je met het toetsenbord door de pagina navigeert, zit dit element wel in de tabvolgorde en is dus een focusbaar element. Gebruik hier geen aria-hidden of zorg ervoor dat de focusbare elementen niet meer interactief zijn.

Bevinding 7: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ kan je met de tabtoets door de pagina navigeren. Er wordt in de HTML gebruikgemaakt van het attribuut tabindex=0 op de container waarin de kaart staat. Daardoor ontstaat er bij een onlogische focusvolgorde. Zorg dat de focusvolgorde door webpagina's logisch is, wanneer men met het toetsenbord navigeert. Plaats geen tabindex="0" op elementen die geen focus horen te krijgen (niet-interactieve elementen).

Bevinding 8: Wanneer je naar pagina https://www.wozwaardeloket.nl/totstandkoming navigeert, verschijnt er een dialoogvenster op de pagina met hierin de content van de pagina. Dit dialoogvenster zit in de tabvolgorde omdat er in de HTML tabindex="0" op het element is geplaatst maar hoeft geen focus te krijgen omdat het geen interactief element is. Plaats geen tabindex="0" op elementen die geen focus horen te krijgen.
Dit zien we op terug op meerdere pagina's waar een soortgelijk dialoogvenster gebruikt wordt, bijvoorbeeld: https://www.wozwaardeloket.nl/toegangkelijkheidsverklaring en https://www.wozwaardeloket.nl/gebruiksvoorwaarden.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ staat onder de menubalk een combo box met de placeholdertekst "Zoeken op postcode, adres of plaats". Wanneer je hier een adres, postcode en/of plaats invoert, klapt er een lijst uit met suggesties. Hier zou het input element een aria-expanded attribuut moeten hebben, omdat je anders als bezoeker die gebruik maakt van hulpsoftware niet weet dat er een lijst met suggesties in- of uitklapt. Voeg dit aria-expanded attribuut toe aan de combo box.

Bevinding 10: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ staat een kaartelement met de selector "#ggc-ol-map". Deze kaart heeft in de HTML een tabindex="0" op het element en is hiermee in de tabvolgorde geplaatst. Het heeft echter geen role attribuut (role="..."), waardoor het een niet-actief element is. Voeg een role attribuut toe aan het kaartelement.

Bevinding 11: Op pagina https://www.wozwaardeloket.nl/ wordt op het volgende span element een aria-label gebruikt: "<span _ngcontent-ng-c1675561515="" aria-label="wissel tussen kaartweergave en satellietweergave" class="btn__label">Weergave</span>". Dit is niet toegestaan op een statisch element/element met de generic role.
Een soortgelijk probleem zien we terug bij het element "<app-dataset _ngcontent-ng-c516875088="" _nghost-ng-c2549394467="" ng-reflect-open="false" aria-expanded="false"></app-dataset>". Hier wordt het aria-expanded="false" attribuut gebruikt. Dit is niet toegestaan op een statisch element/element met de generic role.

Bevinding 12: Wanneer je onder andere naar pagina https://www.wozwaardeloket.nl/totstandkoming navigeert, verschijnt er een dialoogvenster op de pagina. Deze dialoogvensters moeten de rol "dialog" krijgen, omdat je anders als bezoeker die gebruik maakt van hulpsoftware niet weet dat er een dialoogvenster opent.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-07 12:26:27 v2.4-011