Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Zorg van Nu

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Zorg van Nu
Datum 26 juni 2023
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • De overige pagina op het domein www.zorgvannu.nl
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 37

1. Waarneembaar

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.2 Ondertitels voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: In de video op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps wordt gebruik gemaakt van een automatisch gegenereerde ondertiteling. In deze ondertiteling komt de uitgeschreven tekst niet altijd overeen met de audio, bijvoorbeeld rond 1:18 waar 'die jurk' staat terwijl 'DiaCare' wordt uitgesproken. Hierdoor krijgen bezoekers met een auditieve beperking verkeerde informatie mee als zij de video afspelen. Ook ontbreken interpunctie en hoofdletters in de ondertiteling, wat deze lastig te lezen maakt. Om dit op te lossen kan een eigen ondertiteling worden toegevoegd aan de video.

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: In de video op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels komen op verschillende momenten teksten in beeld te staan, zoals rond 0:04 en 1:22. De informatie die via tekst wordt overgebracht is niet beschikbaar voor mensen die het scherm niet kunnen zien. Daarom moet er een toegankelijk media-alternatief voor de video zijn. Dit mag bijvoorbeeld een transcript zijn, hier moeten alle teksten in beeld maar ook alle audio uitgeschreven in staan. Een audiodescriptie mag ook worden gebruikt in plaats van een media-alternatief, dan wordt ook gelijk voldaan aan succescriterium 1.2.5.

Bevinding 3: De volgende bevinding gaat over content van derden. Het nemen van maatregelen is optioneel: Aan het eind van de video op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staat een logo van 'Mediq' in beeld. Dit is het enige moment in de video waar wordt aangeven dat dit een video van Mediq is. Deze informatie is alleen visueel beschikbaar waardoor bezoekers die het scherm niet kunnen zien deze informatie niet meekrijgen. Zorg ervoor dat deze informatie voor alle bezoekers beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door een transcript van de video op de pagina te plaatsen, óf door audiodescriptie toe te voegen aan de video. Wanneer audiodescriptie wordt gebruikt voldoet de video ook gelijk aan succescriterium 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 4: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels staat een video waarin verschillende teksten worden getoond, bijvoorbeeld rond 0:30 en 1:33. De informatie die als tekst in beeld komt te staan komt niet voor in het audiospoor. Hierdoor missen bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien bepaalde informatie wanneer zij de video afspelen. Zorg er daarom voor dat deze teksten voorkomen in het audiospoor. Dit kan bijvoorbeeld door de teksten uit te laten spreken door een voiceover óf door gebruik te maken van audiodescriptie.

Bevinding 5: De volgende bevinding gaat over content van derden. Het nemen van maatregelen is optioneel: In de video op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps wordt aan het eind het logo van 'Mediq' getoond. Hiermee wordt aangegeven dat dit een video van Mediq is. Deze informatie is alleen visueel beschikbaar. Bezoekers die het scherm niet kunnen zien weten niet dat er een logo op het eind van de video wordt getoond. Zorg ervoor dat deze informatie terugkomt in het audiospoor, bijvoorbeeld door een voiceover 'Mediq' uit te laten spreken óf door een audiodescriptie toe te voegen aan de video.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ staat de quote 'Ik kreeg inzicht in mijn lichaam. Het hielp me om het sporten uit te bouwen. Ik leerde met welke parameters ik rekening moet houden.'. Voor ziende bezoekers is het duidelijk dat hier een quote staan vanwege de aanhalingstekens die via CSS zijn toegevoegd aan de pagina. Deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien én bijvoorbeeld gebruikmaken van voorleessoftware. Zorg er daarom voor dat deze quote wordt opgemaakt met het blockquote-element. Op de website wordt gebruik gemaakt van dynamische content. Hierdoor kan de tekst in de quote veranderen.
Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/meer-controle-over-je-prikkels-met-een-planning-app staat ook een quote waarbij de aanhalingstekens via CSS op de pagina zijn geplaatst.

Bevinding 7: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staan dikgedrukte teksten die koppen zijn voor onderstaande links, bijvoorbeeld de tekst 'Aandoening:'. Deze koppen zijn niet opgemaakt met een kop-element, hierdoor kan hulpsoftware niet aangegeven dat hier koppen staan. Los dit probleem op door de koppen op te maken met een H3-element.
Dezelfde koppen komen ook voor op de pagina's https://www.zorgvannu.nl/innovaties/meer-controle-over-je-prikkels-met-een-planning-app en https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels.

Bevinding 8: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ontdek-zorginnovatie-voorbeelden staat de vraag 'Met welke aandoening heb je te maken?' met daaronder antwoorden die als links zijn opgemaakt. De antwoorden zijn niet gekoppeld aan de vraag, hierdoor kan de relatie tussen de vraag en antwoorden moeilijk te bepalen zijn voor bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware. Zorg ervoor dat de vraag gekoppeld is aan de antwoorden, bijvoorbeeld door aria-describedby te gebruiken.
Dit probleem komt voor bij meerdere stappen van het proces op deze pagina, kijk bijvoorbeeld naar pagina https://www.zorgvannu.nl/ontdek-zorginnovatie-voorbeelden/autisme.

Bevinding 9: Advies: De koppenstructuur op pagina https://www.zorgvannu.nl/ begint met H2 koppen die worden opgevolgd door een H1 kop. Daarnaast staan er meerdere H1 koppen op de pagina en worden de H1 koppen opgevolgd door H3 koppen. Dit is geen correcte koppenstructuur. Voor de toegankelijkheid van de pagina is het beter om een correct aflopende koppenstructuur te gebruiken. Een goede koppenstructuur begint bij een H1 kop voor de titel van de pagina, opgevolgd door H2 koppen voor de koppen, H3 koppen voor de tussenkoppen, etc.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 10: Op de pagina https://www.zorgvannu.nl/implementatie staan blokken met een stap nummer, een kop en tekst. Als de blokken achter elkaar worden voorgelezen is het niet duidelijk bij welke kop het nummer hoort. Zet de koppen vooraan in de HTML-code en zet hierachter het stap nummer. Visueel mag deze indeling wel aangehouden worden.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 11: Wanneer de skiplink op onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ focus heeft, heeft de tekstkleur onvoldoende contrast. De roze tekstkleur van de skiplink (HEX #FA4260) heeft op de roze achtergrond (HEX #991F39) een contrastverhouding van 2,3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 12: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ wordt witte tekst op een roze achtergrond (HEX #FA4260) gebruikt, bijvoorbeeld bij de teksten 'Ga naar overzicht' en 'Start de wegwijzer'. Deze kleurencombinatie heeft onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 3,4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Deze kleurencombinatie komt ook voor op de pagina wanneer elementen focus hebben, bijvoorbeeld de links in het navigatiemenu. Zorg ervoor dat teksten ook voldoende contrast hebben wanneer hier toetsenbordfocus op staat of wanneer bezoekers over de tekst gaan met de muisaanwijzer.

Deze kleurencombinatie komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op pagina:

en ook In het uitklapbare menu 'Voor zorggebruikers'.

Bevinding 13: In het uitklapbare menu 'Voor zorgprofessionals' op onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ staat de twee links 'Alle implementatiestappen' en 'Bekijk alle zorginnovaties'. Wanneer toetsenbordgebruikers focus plaatsen op deze links verandert de tekstkleur van wit naar roze. Deze roze tekst (HEX #FA4260) heeft onvoldoende contrast op de blauwe achtergrond (HEX #154273). De contrastverhouding is hier 2,9:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat teksten ook voldoende contrast hebben wanneer hier focus op is geplaatst.
Dit probleem komt ook voor bij andere links op de pagina, bijvoorbeeld bij de link 'Ga naar de 14 stappen'.

Bevinding 14: In het uitklapbare menu 'Voor zorggebruikers' op onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ staan de twee links 'Naar wegwijzer' en 'Bekijk alle zorginnovaties'. Wanneer toetsenborggebruikers focus plaatsen op deze links verandert de tekstkleur van wit naar roze. Deze roze teksten (HEX #FA4260) is niet zichtbaar op de roze achtergrond (HEX #FA4260) omdat dit dezelfde kleuren zijn. De contrastverhouding is hier 1:1, zorg ervoor dat de contrastverhouding van de tekst op de achtergrond minimaal 4,5:1 is wanneer het element focus heeft.
Dit probleem komt ook voor bij andere links op deze pagina, bijvoorbeeld de link 'Ga naar overzicht'.

Bevinding 15: Wanneer links in de footer van onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ focus krijgen verandert de tekstkleur van wit naar roze (HEX #FA4260). Op de twee achtergrondkleuren waar deze links opstaan heeft de roze tekstkleur onvoldoende contrast. Bij de lichtroze achtergrond (HEX#AB3052) heeft de tekst een contrastverhouding van 1,8:1, en bij de donkerroze achtergrond (HEX #991F39) heeft de tekst een contrastverhouding van 2,3:1. Zorg ervoor dat wanneer focus staat op de links in de footer de tekstkleur een minimale contrastverhouding van 4,5:1 op de achtergrond heeft.

Bevinding 16: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staan links onder de kop 'Meer zorginnovaties voor', bijvoorbeeld de link 'Diabetes (suikerziekte)'. Wanneer deze links focus hebben of de muisaanwijzer hier overheen gaat, verandert de tekstkleur van zwart naar roze (HEX #FA4260). Op de roze achtergrond (HEX #FFEFEA) heeft deze tekst een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3,1:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Deze kleurencombinatie komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op:

Lees meer over de SAM app'.

Bevinding 17: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staan grijze teksten (HEX #888888) op een witte achtergrond, bijvoorbeeld de tekst 'Mijn Eetmeter. Beeld: het Voedingscentrum' onder de fotocarrousel. Deze teksten hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3,5:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.
Deze grijze teksten komen ook voor op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels.

Bevinding 18: Als bezoekers op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/overzicht een van de knoppen 'Aandoening', 'Zorgsector' en 'Thema' activeren zijn grijze teksten (HEX #8B8B8B) op een roze achtergrond (HEX #FFEFEA) te zien. Deze teksten hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 19: De skiplink op pagina https://www.zorgvannu.nl/implementatie heeft een blauwe tekstkleur (HEX #154273) wanneer deze focus heeft. Op de roze achtergrond (HEX #F54160) heeft deze link onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 2,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Zorg ervoor dat de skiplink voldoende contrast heeft wanneer hier focus op staat.

Bevinding 20: De twee links 'onze overzichtspagina' en 'Praktische hulp en advies' op pagina https://www.zorgvannu.nl/ontdek-zorginnovatie-voorbeelden krijgen een roze tekstkleur (HEX #FA4260) wanneer hier focus op staat. Op de donkerroze achtergrond (HEX #AB3052) heeft deze tekst onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 1,8:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 21: Wanneer bezoekers inzoomen tot 400% op onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, staan vanaf 300% witte teksten op een oranje achtergrond (HEX #FF5C33) in de footer. Deze teksten hebben een te laag contrast. De contrastverhouding is hier 3:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Wanneer bezoekers bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels inzoomen tot 400% op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps, komt bij 250% content over elkaar heen te staan. Het gaat om de tekst onder de fotocarrousel en de knoppen waarmee bezoekers een andere foto kunnen tonen. Doordat de knoppen over de tekst komt te staan is de tekst niet meer goed leesbaar. Dit is vervelend voor mensen die moeten inzoomen, bijvoorbeeld vanwege slecht zicht. Zorg ervoor dat content niet over elkaar komt te staan wanneer bezoekers inzoomen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 23: In de hele website wordt gebruik gemaakt van een gele focusrand om aan te geven dat een element focus heeft. De contrastverhouding tussen de focusrand (HEX #E59500) en de witte achtergrond is 2,4:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
De contrastverhouding tussen de focusrand (HEX #E59500) en de roze achtergrond (HEX #FFEFEA) is 2,3:1, waar dit minimaal 3:1 moet zijn.
Hierdoor is voor slechtzienden en kleurenblinden het onderscheid niet of moeilijk waar te nemen. Maak gebruik van een kleurencombinatie met voldoende contrast.
De website maakt gebruik van dynamische content, hierdoor verandert de kleur van de focusrand op de website. Bij een versie van de website wordt gebruik gemaakt van een gele focusrand (HEX #E59500) en bij een andere versie is een zwarte focusrand gebruikt. De zwarte focusrand die wordt gebruikt heeft in tegenstelling tot de gele focusrand wel voldoende contrast.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 24: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ kunnen bezoekers in het navigatiemenu vensters tonen wanneer zij met de muisaanwijzer over de menu-items hoveren. Omdat deze vensters voor andere content staan moet het mogelijk zijn voor bezoekers om de vensters met één toets te verwijderen én zonder dat zij de muisaanwijzer moeten bewegen. Dit is voor toetsenbordgebruikers die een muis hebben aangesloten op hun computer maar deze muis niet kunnen bedienen, bijvoorbeeld als zij een niet-eigen computer gebruiken. Zorg ervoor dat wanneer de venster in het navigatiemenu getoond worden bezoekers deze kunnen inklappen met één toets, bijvoorbeeld de Esc-toets.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.1 Toetsenbord (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.1 Toetsenbord

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Op onder andere pagina https://www.zorgvannu.nl/ staat een knop waarmee bezoekers terug kunnen naar de bovenkant van de pagina. De knop is gelabeld met een pijlicoon naar boven. Deze knop is niet te bedienen met het toetsenbord, hierdoor is deze functionaliteit niet beschikbaar voor toetsenbordgebruikers. Een mogelijk reden hiervoor is dat de knop alleen is opgemaakt met Javascript en CSS. Zorg ervoor dat alles wat met de muisaanwijzer te bedienen is ook te bedienen is met het toetsenbord, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een button-element.

Bevinding 26: Wanneer bezoekers inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een menuknop vanaf 150%. Deze menuknop is niet te bedienen met het toetsenbord. Hierdoor kunnen toetsenbordgebruikers het navigatiemenu niet gebruiken in een ingezoomde weergave. Zorg ervoor dat het mogelijk is voor toetsenbordgebruikers om focus te plaatsen op de knop en dat deze te bedienen is met de spatie-/entertoets.

Bevinding 27: Wanneer bezoekers bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels inzoomen tot 400% op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps, komt vanaf 300% het contentvak 'Op deze pagina:' op de pagina te staan. In dit vak staan links die niet te bedienen zijn met het toetsenbord. Dit komt omdat de links zijn opgemaakt met een a-element zonder href-attribuut. Zorg dat deze links te bedienen zijn met het toetsenbord door een href-attribuut met een correcte waarde op de a-elementen te plaatsen.
Soortgelijke links verschijnen ook op de pagina's https://www.zorgvannu.nl/innovaties/meer-controle-over-je-prikkels-met-een-planning-app en https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels wanneer hierop wordt ingezoomd.

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 28: Op de pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps wordt gebruikgemaakt van de videospeler van YouTube. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van voorleessoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met voorleessoftware hun computer te bedienen. Los dit op door de embedcode van de YouTube video aan te passen zodat de bediening met tekentoetsen uit staat. De eigenschap die toegevoegd moet worden aan de embedcode is 'disablekb=1'. Met deze aanpassing zorg je ervoor dat je voldoet aan dit succescriterium.
Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels wordt ook gebruikgemaakt van een YouTube videospeler met hetzelfde probleem.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: De titel van pagina https://www.zorgvannu.nl/ is 'Zorg van Nu |'. Deze titel omschrijft op welke website de bezoeker zich bevindt maar omschrijft de pagina niet. Paginatitels zijn een belangrijk navigatiemiddel voor verschillende bezoekers. Zorg ervoor dat paginatitels altijd omschrijven op welke pagina de bezoeker zich bevindt. Een mogelijke oplossing is om bijvoorbeeld 'Homepage' of 'Homepagina' toe te voegen aan de huidige paginatitel.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 30: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/overzicht staan drie knoppen waarmee bezoekers de innovaties op de pagina kunnen filteren: 'Aandoening', 'Zorgsector' en 'Thema'. Met deze knoppen worden vensters geopend waarin meerdere links staan. Als toetsenbordgebruikers met een van de knoppen een venster openen en daarna met de tab-toets verder navigeren, komt de focus niet terecht in het geopende venster maar wordt deze geplaatst op de volgende knop. Dit is vervelend voor toetsenbordgebruikers, zij verwachten dat wanneer een venster met bedienbare elementen wordt geopend dit als volgende focus krijgt. Zorg ervoor dat wanneer toetsenbordgebruikers een van de drie knoppen activeren en daarna op de tab-toets drukken, de focus wordt geplaatst op de eerste link in het verschenen venster.

Bevinding 31: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ontdek-zorginnovatie-voorbeelden staat de kop 'Met welke aandoening heb je te maken?'. Voor toetsenbordgebruikers is het mogelijk om focus te plaatsen op deze kop, terwijl het geen interactief element is. Dit kan verwarrend zijn voor toetsenbordgebruikers, zij verwachten namelijk niet dat focus wordt geplaatst op elementen die niet bedienbaar zijn. Zorg er daarom voor dat er geen focus wordt geplaatst op deze kop. De reden dat focus wordt geplaatst op de kop is omdat hier tabindex=0 is geplaatst. Een mogelijke oplossing is om de tabindex te verwijderen.
Dit probleem komt voor bij meerdere stappen van het proces op deze pagina, kijk bijvoorbeeld naar pagina https://www.zorgvannu.nl/ontdek-zorginnovatie-voorbeelden/blindslechtziend waar de focus kan worden geplaatst op 'Wat is je situatie?'.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ staan afbeeldingen die zijn opgemaakt als links, bijvoorbeeld de afbeelding met de alternatieve tekst 'Vrouw meet thuis haar bloeddruk'. Omdat het img-element is geplaatst in het a-element is de alternatieve tekst van de afbeelding de toegankelijke naam van de link. Deze alternatieve tekst omschrijft de afbeelding goed, maar het omschrijft niet waar de link naar verwijst. Hierdoor is het linkdoel van deze links niet duidelijk. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam van een link altijd het linkdoel omschrijft. In deze situatie is een mogelijk oplossing om het a-element van de afbeeldingen te verwijderen. De kop onder de afbeelding is namelijk ook opgemaakt als een link die naar dezelfde pagina verwijst. Op de website wordt gebruik gemaakt van dynamische content. Hierdoor veranderen de afbeeldingen met dit toegankelijkheidsprobleem. Mogelijk kan een bezoeker de afbeelding met de alternatieve tekst 'Vrouw meet thuis haar bloeddruk' niet vinden omdat zij een andere versie van de website voor zich heeft.

Dit probleem komt ook voor bij de afbeeldingen op andere pagina's, bijvoorbeeld op:

Bevinding 33: Onderaan pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/overzicht staat paginering waarmee bezoekers naar volgende pagina's met innovaties kunnen navigeren. De links in deze paginering hebben geen duidelijk linkdoel. De genummerde links hebben alleen het nummer als toegankelijke naam, bijvoorbeeld '2' en '3', en de link 'Volgende' geeft niet duidelijk aan dat het verwijst naar de volgende pagina. Zorg ervoor dat de toegankelijke naam van deze links duidelijk aangeeft dat de link naar een pagina verwijst. Dit kan bijvoorbeeld door de linktekst te veranderen met een aria-label of een visueel verbogen tekst in het a-element te plaatsen.

Bevinding 34: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/implementatie staat meerdere keren de link 'Meer over deze stap'. Elk van deze links verwijst naar een andere pagina. Sommige bezoekers kunnen het onderscheidt tussen deze links niet maken, bijvoorbeeld screenreadergebruikers die gebruikmaken van een linklijst. Zorg ervoor dat wanneer links dezelfde linktekst hebben, deze links verwijzen naar dezelfde pagina. Een mogelijke oplossing voor het probleem is om de linktekst aan te vullen met de naam van de pagina waar de link naar verwijst, of de naam van de stap.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/ staat de link 'ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport'. Achter deze link is een icoon geplaatst dat aangeeft dat de link verwijst naar een externe pagina. De alternatieve tekst van dit icoon is 'link is external'. Dit is een Engelse alternatieve tekst op een Nederlandstalige pagina. Wanneer teksten niet in dezelfde taal zijn als de taalaanduiding van de pagina worden deze verkeerd uitgesproken door hulpsoftware, tenzij hier een taalwissel op is aangegeven. Vertaal daarom de alternatieve tekst of geef hier een taalwissel op aan. Het is beter wanneer elementen een alternatieve tekst of toegankelijk naam hebben in dezelfde taal als de hoofdtaal van de pagina.

Dit icoon komt meerdere keren op deze en andere pagina's voor, bijvoorbeeld ook op pagina:

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staan uitklapbare knoppen, bijvoorbeeld naast de kop 'Informatie voor zorggebruikers'. Deze uitklapbare knoppen hebben geen toegankelijke naam. Hierdoor zijn de knoppen moeilijk te bedienen voor bezoekers die gebruikmaken van spraakgestuurde bediening of voorleessoftware. Ook wordt de status van de knop niet opgemerkt door voorleessoftware. Zorg ervoor dat de knoppen een toegankelijke naam krijgen en de status van de knoppen correct wordt aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label en aria-expended op het button-element.

Deze knoppen komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op:

Bevinding 37: Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/makkelijker-leven-met-diabetes-apps staat een iframe-element die geen toegankelijke naam heeft. Hierdoor weten gebruikers van voorleessoftware niet wat er in de iframe staat. Zorg ervoor dat de iframe een toegankelijke naam die de inhoud goed omschrijft krijgt. Gebruik hiervoor een title-attribuut op het iframe-element.
Op pagina https://www.zorgvannu.nl/innovaties/drukvest-voor-rust-tegen-te-veel-prikkels staat ook een iframe-element zonder title-attribuut.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-27 19:06:51 v2.4-011