Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website Zeeuwse Reinigings­dienst

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Zeeuwse Reinigings­dienst
Datum 5 december 2023
Scope van de website Binnen de scope van het onderzoek valt:
Buiten de scope van het onderzoek valt:
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 56

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Bij de stap 'categorie' in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken zijn verschillende pictogrammen zichtbaar, bijvoorbeeld het icoon van een bank met de alternatieve tekst 'Pictogram grofafval afspraak'. Deze pictogrammen hebben ieder een alternatieve tekst die het icoon niet omschrijft. Ook is de alternatieve tekst van deze iconen opgenomen in een linktekst, waardoor deze linktekst onduidelijk wordt. Los dit probleem op door de iconen geen alternatieve tekst te geven en te verbergen voor hulpsoftware door middel van een leeg alt-attribuut op het img-element.

Bevinding 2: In het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken staat bij stap 'Samenvatting' een img-element in de code achter de tekst 'Foto'. Dit img-element bevat geen afbeelding of andere data, maar kan wel voorgelezen worden door hulpsoftware omdat het geen leeg alt-attribuut bevat. Los dit op door het img-element te verwijderen of een leeg alt-attribuut toe te voegen.

Bevinding 3: Op pagina https://www.zrd.nl/organisatie-en-beleid staat een afbeelding van tekst. Deze afbeelding heeft geen alternatieve tekst terwijl de afbeelding wel informatief is. Een oplossing voor dit probleem is de afbeelding een alternatieve tekst te geven, of door de tekst op de afbeelding als HTML tekst op de pagina te plaatsen en zo ook gelijk de bevinding bij SC 1.4.5 op te lossen.

Bevinding 4: Advies: Op pagina https://www.zrd.nl/ staat een afbeelding van een hand met smartphone. De alt-tekst is 'Han met smartphone'. Voeg een 'd' toe voor een correcte naam of maak de afbeelding decoratief door een leeg alt-attribuut (alt="") toe te voegen, zodat hulpsoftware weet dat de afbeelding genegeerd kan worden.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 5: Op pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos staan video's. In de video's is op verschillende plaatsen tekst, bijvoorbeeld aan het begin van de video over PMD. Om 0:06 staat de tekst in beeld 'Van afval... naar nieuwe producten'. Er ontbreekt uitgeschreven tekst en er is geen audiodescriptie die vertelt wat er op het scherm staat. Zo kunnen mensen die de video niet kunnen zien en afhankelijk zijn van hulpsoftware zoals een voorleessoftware niet weten wat er wordt getoond in de video. Zet deze en andere informatie in een transcript. Of maak gebruik van een extra audiospoor om ook te voldoen aan SC 1.2.5.

Bevinding 6: Op pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos staan video's waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Als je dat niet kan zien dan mis je dat dit een video van O.L.A.Z is en je mist ook het logo van 'Tidi media'. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie of een transscript, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Zie ook SC 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Op de pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos staat de video 'Wat gebeurt er met uw plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (PMD)?'. In deze video worden teksten in beeld getoond die niet terugkomen in het audiospoor, bijvoorbeeld rond 0:04. Ook worden rond 0:22 de nieuwe producten getoond waarvoor pmd een grondstof is. Deze informatie is niet beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet (goed) kunnen zien. Zorg ervoor dat deze informatie terugkomt in het audiospoor, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een voice-over of audiodescriptie.
In de andere video's op de pagina komt ook visuele informatie in beeld te staan wat niet terugkomt in het audiospoor.

Bevinding 8: Op pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos staan video's waar het logo aan het begin en eind in beeld komt. Voeg deze informatie toe aan de audiodescriptie, of laat alle informatie uitspreken door de voice-over waardoor de audiodescriptie overbodig wordt. Zie ook SC 1.2.3.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Bij stap 'Onderwerp' in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken staat een groep keuzerondjes waarbij het bijschrift 'Welk afval is niet opgehaald?*' staat. Het bijschrift is niet gekoppeld aan de keuzerondjes, hierdoor kan het voor sommige bezoekers lastig zijn om de keuzerondjes correct in te vullen. Maak gebruik van een fieldset en legend combinatie om dit probleem op te lossen.

Bevinding 10: In het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken staat een tabel met daarin een lege th-cel. Een th-cel mag nooit leeg zijn omdat deze cel altijd verwijst naar een andere cel. Los dit probleem op door het th-element van de cel te vervangen voor een td-element.

Bevinding 11: Op de homepagina https://www.zrd.nl/ is een verborgen tekst 'test' als kop opgemaakt. Deze kop wordt alleen voorlezen door screenreaders en zegt niet over onderstaande content. De kop bevat zelfs een content. Daarom is het beter om deze visueel verbogen kop te verwijderen.

Bevinding 12: In de footer zijn koppen opgemaakt met het strong-element, bijvoorbeeld 'Bezoekadres'. Het strong-element mag niet worden gebruikt als visuele kop, omdat het niet dezelfde betekenis heeft als een kop (bijvoorbeeld h2 of h3). Zorg ervoor dat het strong-element van deze koppen is verwijderd en dat ze zijn opgemaakt met een kop-element, bijvoorbeeld een h3-element. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.zrd.nl/veelgestelde-vragen onder de knop 'Wat moet ik doen wanneer mijn container vermist is?' staat bijvoorbeeld de tekst 'Hulst' opgemaakt met het strong-element.

Bevinding 13: Opmerking: Wanneer het formulier op pagina https://www.zrd.nl/wanneer is ingevuld verschijnt er een kalender op de pagina. Deze kalender is opgemaakt met een table-element. In het caption-element van deze tabel zijn twee links geplaatst. Deze links beschrijven de tabel niet. Het is beter om de caption te verwijderen, de tekst 'MaandkalenderDecember 2023' op te maken als een kop, daaronder de links 'volgende' en 'vorige' te plaatsen, en daarover weer de tabel.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 14: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt tot 300% op pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos dan verplaatst de introductietekst die onder de kop hoort naar beneden en staat onder de video's.

1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 15: Advies: Op pagina https://www.zrd.nl/wanneer staat een afvalkalender. Na invoer van het adres verschijnt er een kalender met een oranje stip van de dag dat het opgehaald wordt. Deze informatie is voor een blinde niet zichtbaar en wordt niet via een screenreader overgedragen. Zorg voor een toegankelijke aanduiding van de ophaaldag. Zie 1.4.1

1.3.5 Identificeer het doel van de input (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.3.5 Identificeer het doel van de input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken is een formulier waar de bezoeker het eigen postcode kan invullen. Het doel van deze en een aantal andere velden moet programmatisch kunnen worden bepaald, zodat velden automatisch kunnen worden ingevuld of extra hulp kan worden geboden bij het invullen. Dit kan door het autocomplete-attribuut aan de input-elementen toe te voegen. Een overzicht van de velden waarvoor het autocomplete-attribuut van toepassing is en de waarde die nodig is in dit attribuut, staat op de pagina: https://www.w3.org/tr/wcag21/#input-purposes.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.zrd.nl/wanneer, https://www.zrd.nl/containerlocaties en https://www.zrd.nl/afvalwijzer.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In de lopende tekst op pagina https://www.zrd.nl/veelgestelde-vragen staan verschillende link die alleen te herkennen zijn aan een andere tekstkleur. Sommige bezoekers kunnen deze links niet herkennen aan de tekstkleur en daarom moet er een andere manier naast kleur zijn waarop bezoekers de links kunnen herkennen. Een andere oplossing is ervoor zorgen dat de links voldoende contrast hebben met de omliggende tekst, maar dat is hier niet het geval. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de links te onderstrepen.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Op de homepage is de achtergrond van de witte header semi-transparant. Hierdoor is de achtergrond waarop de blauwe links (HEX #007BBD) op staan niet volledige wit (HEX #F0F0ED). De contratsverhouding is hier 4:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Los dit probleem bijvoorbeeld op door de witte achtergrond waarop het navigatiemenu op staat niet semi-transparant te maken.

Bevinding 19: Op pagina https://www.zrd.nl/ staat de kop 'Waar hoort welk afval?'. Het contrast van de kleine witte tekst onder deze kop, op de wisselende achtergrond, bijvoorbeeld de groene (HEX #009D85) kleur is te laag. De contrastverhouding is hier 3,4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 20: Het contrast van de lichtblauwe tekst (HEX #BCDDEF) in de footer op de grijze (HEX #57606B) achtergrond op alle pagina's is te laag. De contrastverhouding is hier 4,4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 21: Op pagina https://www.zrd.nl/organisatie-en-beleid staat onder de kop 'Organisatiestructuur' een afbeelding met tekst. De kleine witte tekst op de blauwe (HEX #1488CA) achtergrond heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 3,8:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 22: Op pagina https://www.zrd.nl/nieuws staan nieuwsberichten met een datum per bericht. De kleine oranje (HEX #FF962D) tekst op de grijze (HEX #4B4D4E) achtergrond heeft een contrastverhouding van 3,9:1 waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 23: Op pagina https://www.zrd.nl/wanneer staan in de kalender grijze cijfers (HEX #787878) op een witte kleur achtergrond. Deze tekst heeft een te laag contrast. De contrastverhouding is 4,4:1, waar dit minimaal 4,5:1 moet zijn. Vergelijkbare problemen komen voor op dezelfde pagina:

Bevinding 24: Op pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos staan video's waarin teksten worden getoond. Het contrast van deze teksten is te laag bij alle video's:

1.4.4 Herschalen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.4 Herschalen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 25: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt vanaf 175%, dan verdwijnt bij het openen van hoofdmenu-item 'Over ons' op alle pagina's een deel van de submenu-items buiten beeld. Naar beneden scrollen werkt niet om de rest van het navigatiemenu zichtbaar te maken omdat hierdoor op de achterliggende pagina wordt gescrold.

Bevinding 26: Wanneer bij een schermgrootte van1280x1024px breed ingezoomd wordt tot 175% dan komen in de footer delen van de content, bijvoorbeeld de teksten 'Organisatie en beleid' en 'Privacy', over elkaar heen te staan. De tekst wordt daardoor slecht leesbaar.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op pagina https://www.zrd.nl/organisatie-en-beleid staat onder de kop 'Organisatiestructuur' een afbeelding met tekst. De tekst op de afbeelding komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina. Zie ook SC 1.1.1.

Bevinding 28: Op pagina https://www.zrd.nl/nationale-wecycleweek-2023 staat een afbeelding met tekst. Een deel van de tekst op de afbeelding, namelijk wanneer de 'Wecycleweek' plaatsvindt, komt verder niet voor op de pagina. Plaats deze tekst daarom als HTML-tekst op de pagina.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 29: Wanneer bij een schermgrootte van 1280x1024px ingezoomd wordt vanaf 175%, vallen delen tekst buiten beeld in het navigatiemenu op elke pagina (die dan achter een knop staat). Bijvoorbeeld bij inzoomen tot 400% zijn de items 'Klantenservice, 'Over ons' en de zoekfunctie niet zichtbaar. Naar beneden scrollen werkt niet om de items zichtbaar te maken omdat dan gescrold wordt op de achterliggende pagina.

Een vergelijkbaar probleem komt voor:

Bevinding 30: Wanneer bezoekers op pagina https://www.zrd.nl/tarieven-op-de-milieustraat inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, vallen de tabellen deels buiten beeld. Voor tabellen geldt een uitzondering bij dit succescriterium. Op tabellen mag wel een horizontale scrollbalk worden geplaatst om content zichtbaar te maken, zolang de scrollbalk maar op de tabel staat en niet op de hele pagina. Zorg ervoor dat content in de tabel zichtbaar kan worden gemaakt wanneer bezoeker inzoomen.

Bevinding 31: Wanneer bezoekers inzoomen tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken, valt bij stap 'Samenvatting' gegevens buiten de schermweergave. Zorg ervoor dat content binnen de schermweergave blijft staan als bezoekers inzoomen.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Bij stap 'Gegevens' in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken staan invoervelden die zijn aangegeven met een grijze rand (HEX #CED4DA). Op de witte achtergrond hebben deze invoervelden onvoldoende contrast. De contrastverhouding is hier 1,4:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Dit contrastprobleem komt ook voor bij andere invoervelden, selectievakjes en keuzerondjes in dit formulier.

Bevinding 33: In de combobox op pagina https://www.zrd.nl/afvalwijzer komt een verwijderknop te staan als een selectie is gemaakt. Deze verwijderknop is gelabeld met een grijze X (HEX #9D9D9D), die te weinig contrast heeft op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 2,7:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: Wanneer bezoekers de regelhoogte, alinea- en tekstafstand wijzigen naar de waarden zoals beschreven voor dit succescriterium, is een deel van de placeholdertekst van het zoekveld niet meer (goed) leesbaar op alle pagina's. Zorg ervoor dat informatie beschikbaar en leesbaar blijft, ook wanneer bezoekers een eigen tekstopmaak toepassen.

2. Bedienbaar

2.1 Toetsenbordtoegankelijk

2.1.4 Enkel teken sneltoets (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.1.4 Enkel teken sneltoets

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 35: Op de pagina https://www.zrd.nl/afvalverwerking-videos wordt gebruikgemaakt van de YouTube videospeler. Deze videospeler maakt gebruik van bediening door enkele tekentoetsen, bijvoorbeeld f voor fullscreen. Deze functionaliteit is iets wat mensen die afhankelijk zijn van spraaksoftware in de weg kan staan. Deze mensen zijn juist afhankelijk van die korte commando's om met spraaksoftware hun computer te bedienen. Zorg ervoor dat dit commando uitgeschakeld is of uit te schakelen is.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Op de homepagina https://www.zrd.nl/ staat een kaart. In deze kaart gaan de volgende dingen mis met de focus volgorde:

Dezelfde problemen komen voor op pagina https://www.zrd.nl/containerlocaties bij de kaart met locaties van de verzamelcontainers.

Bevinding 37: Wanneer op pagina https://www.zrd.nl/containerlocaties een adres wordt ingevuld in het formulier verschijnt onderaan de kaart een legenda met links voor het aantal meters tussen het adres en de betreffende verzamelcontainer. Wanneer een bezoeker op de link van het aantal meters klikt verspringt de kaart naar deze specifieke locatie. Het is vervolgens niet mogelijk om met het toetsenbord naar de specifieke locatie in de kaart te navigeren. Dit lukt alleen door terug te navigeren over de pagina en door de kaart met markers.

Bevinding 38: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken naar de volgende stap gaan, bijvoorbeeld naar de stap 'Gegevens', verschijnt nieuwe content op de pagina. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe invoervelden verschenen. De toetsenbordfocus staat niet op deze nieuwe content zodra dat is verschenen maar blijft daaronder staan. Hierdoor moeten toetsenbordgebruikers terug navigeren over de pagina om bij de nieuwe content te komen. Zorg ervoor dat zodra nieuwe bedienbare elementen op een pagina verschijn toetsenbord focus daar op of voor wordt geplaatst.

Bevinding 39: Wanneer bezoekers inzoomen tot 150% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een knop. Als dit navigatiemenu is geopend is het voor toetsenbordgebruikers mogelijk om focus te plaatsen op de achterliggende pagina terwijl het menu voor de pagina staat. Hierdoor is het voor ziende toetsenbordgebruikers lastig te bepalen welk element focus heeft. Zorg ervoor dat het navigatiemenu automatisch inklapt wanneer focus hieruit wordt gehaald, of zorg ervoor dat focus binnen het uitgeklapte menu blijft tot de bezoeker het menu afsluit.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Op pagina https://www.zrd.nl/ staat een onzichtbare lege link. Deze link krijgt wel (onzichtbaar) focus maar heeft geen zichtbare tekst en geen toegankelijke naam. De link verwijst naar dezelfde pagina als de link in de oranje banner eronder. De link staat zo dubbel op de pagina. Verwijder de lege link.

Hetzelfde probleem komt ook voor:

Zie ook SC 4.1.2.

Bevinding 41: In de footer staan drie social media iconen. De iconen hebben allemaal dezelfde linktekst, namelijk 'nieuwe venster naar undefined'. De tekst beschrijft de link en het linkdoel niet. Het gebruik van een linknaam voor meerdere links is verwarrend voor onder andere screenreadergebruikers, maar ook voor mensen die baat hebben bij een duidelijke navigatiestructuur. De links verwijzen naar verschillende pagina’s, namelijk: Instagram, LinkedIn en Facebook. Voeg per icoon een toegankelijke naam toe waarin het linkdoel is omschreven om dit probleem op te lossen.

Bevinding 42: Advies: Alle content van de zoekresultaten op pagina https://www.zrd.nl/system/searchresults?search=afvalpas zijn geplaatst in een a-element. Hierdoor is de linktekst van deze link erg lang. Het is beter om bij elke zoekresultaat alleen de kop op te maken als een link (met het a-element) en het klikgebied van deze link te vergroten door middel van Javascript.

Bevinding 43: Opmerking: Wanneer op pagina https://www.zrd.nl/wanneereen adres wordt ingevoerd verschijnt er een kalender op de pagina. In deze kalender staan klikbare afbeeldingen van het soort afval dat die dag wordt opgehaald. Deze afbeeldingen zijn opgemaakt als links maar werken niet. Wanneer een bezoeker op de afbeeldingen klikt gebeurt er niets, hetzelfde geldt voor toetsenbordgebruikers. Omdat dit invloed heeft op alle bezoeker, niet alleen op bezoekers met een beperking, wordt niet afgekeurd op dit probleem. Verwijder de link opmaak van deze afbeeldingen of zorg ervoor dat dit werkende links zijn.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 44: Advies: Wanneer bezoekers inzoomen tot 150% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, verdwijnt het navigatiemenu achter een knop. Deze knop heeft via een aria-label de toegankelijke naam 'Schakel navigatie' gekregen. Voor sommige bezoekers zal het lastig zijn om te bepalen dat het menu achter deze knop verborgen is. Daarom is het beter om 'Menu' voor de laten komen in de toegankelijke naam van de knop. Het is al voldoende om de knop de toegankelijke naam 'Menu' te geven.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Wanneer toetsenbordgebruikers over de homepage navigeren, wordt focus geplaatst op onzichtbare links voor de banners 'Maak gebruik van de handige app' en 'Waar hoort welk afval?'. Doordat focus wordt geplaatst op een link die niet zichtbaar is weten ziende toetsenbordgebruikers niet welk element focus heeft. Zorg ervoor dat focus altijd wordt aangegeven met een visuele indicator. Een oplossing voor het probleem hier is om de onzichtbare links te verwijderen.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://www.zrd.nl/afvalwijzer, waar twee keer focus wordt geplaatst op de banner 'Maak gebruik van de handige app, één keer zichtbaar en één keer onzichtbaar.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 46: Op pagina https://www.zrd.nl/afvalwijzer staat een combobox met het visuele label 'Zoek en/of kies een product'. De toegankelijke naam van deze combobox is 'Kies een product uit de lijst', wat het element krijgt via een aria-label. Deze toegankelijke naam komt niet overeen met het visuele label, waardoor de combobox moeilijk te bedienen is met spraakgestuurde bediening. Zorg ervoor dat het visuele label van een element volledig voorkomt in de toegankelijke naam, het liefst vooraan.

Bevinding 47: Advies: Op meerdere pagina's staan invoervelden voor postcode en huisnummer. Hier staat visueel een pijl bij, een knop met toegankelijke naam 'ok'. Voeg ook een visueel label toe met de tekst 'ok'. Het gaat om de pagina's https://www.zrd.nl/melding-maken,
https://www.zrd.nl/wanneer, https://www.zrd.nl/containerlocaties en https://www.zrd.nl/afvalwijzer.

2.5.4 Bewegingsactivering (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.4 Bewegingsactivering

Uitkomst: Niet aanwezig

Bevinding 48: Niet aanwezig.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: Als bezoekers het formulier op pagina https://www.zrd.nl/containerlocaties verkeerd invullen of een veld leeg laten bij versturen, verschijnt een foutmelding, bijvoorbeeld 'Voer hier alleen cijfers in (geen andere tekens). Eventuele huisletter en/of toevoegingen kunt u daarna kiezen.' als bezoeker het veld 'Huisnummer' leeg laten. Deze foutmelding geeft niet aan welke fout de bezoeker heeft gemaakt. Hierdoor kan het voor gebruikers van screenreaders en mensen met bepaalde cognitieve beperkingen lastig zijn om het formulier correct in te vullen. Zorg ervoor dat foutmeldingen altijd aangeven welke fout de bezoeker heeft gemaakt en hoe zij de fout kunnen oplossen. Idealiter geeft de foutmelding ook aan in welk veld de fout is gemaakt.
Dit formulier komt ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld https://www.zrd.nl/melding-maken en https://www.zrd.nl/wanneer.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 50: In het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken worden bij de stap 'Gegevens' verplichte formulier aangegeven met een asterisk (*). Nergens op de pagina wordt aangegeven wat de asterisk betekend, wat verwarrend kan zijn voor bezoekers met bepaalde cognitieve beperkingen. Zorg ervoor dat op de pagina wordt aangegeven wat de asterisk betekend.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Op pagina https://www.zrd.nl/ staat een onzichtbare lege link. Deze link krijgt wel (onzichtbaar) focus maar heeft geen zichtbare tekst en geen toegankelijke naam. Doordat de link geen toegankelijke naam heeft blijft voorleessoftware stil als hier focus op staat. Omdat de oranje banner onder de lege link naar hetzelfde doel verwijst is het een oplossing om de lege link te verwijderen. Hetzelfde probleem komt ook voor:

Zie ook SC 2.4.4.

Bevinding 52: Op pagina https://www.zrd.nl/veelgestelde-vragen staan uitklapbare knoppen. De status van deze knoppen wordt niet doorgegeven. Voor ziende gebruikers is het duidelijk dat een tekstblok in- of uitgevouwen is, voor screenreadergebruikers die blind of slechtziend zijn is dat niet zo. Zorg ervoor dat de status van de knop wordt doorgegeven aan hulpsoftware, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-expanded.

Bevinding 53: Wanneer het formulier op pagina https://www.zrd.nl/containerlocaties correct is ingevuld is een kaart zichtbaar. In deze kaart staan knoppen waarmee bezoekers vensters kunnen weergeven. Wanneer de knoppen zijn uitgeklapt is dat visueel zichtbaar, maar wordt dat niet aangegeven in de code. Hierdoor weten gebruikers van hulpsoftware niet wanneer een knop in- of uitgevouwen is. Zorg ervoor dat deze informatie in de code aanwezig is, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-expanded.

Bevinding 54: Wanneer op pagina https://www.zrd.nl/containerlocaties de tab 'Lijst' is geselecteerd zijn twee schuifregelaars zichtbaar. Deze schuifregelaars hebben geen toegankelijke naam, waardoor het lastig is voor gebruikers van hulpsoftware om deze elementen te bedienen. Zorg ervoor dat deze schuifregelaars een toegankelijke naam krijgen.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken een formulierveld niet goed invullen, verschijnt er zonder dat de pagina ververst een foutmelding. Blinden en slechtzienden die met een screenreader werken krijgen geen signaal dat er iets is gewijzigd en dat er foutmeldingen staan op het scherm. Los dit op met bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-live. Hetzelfde probleem komt voor op pagina https://www.zrd.nl/wanneer, https://www.zrd.nl/containerlocaties en https://www.zrd.nl/afvalwijzer.

Bevinding 56: Wanneer bezoekers in het formulier op pagina https://www.zrd.nl/melding-maken naar de volgende stap gaan, bijvoorbeeld naar de stap 'Gegevens', verschijnt nieuwe content op de pagina terwijl de pagina niet herhaalt. Hulpsoftware merkt niet op dat er nieuwe content op de pagina is verschenen. Hierdoor kunnen blinde bezoekers missen dat er content op de pagina is verschenen. Zorg ervoor dat nieuw verschenen content altijd wordt opgemerkt door hulpsoftware, die kan bijvoorbeeld door focus te verplaatsen naar deze nieuwe content.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2024-12-27 15:10:38 v2.4-011