Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Audit digitale toegankelijkheid website provincie Zuid-Holland

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Provincie Zuid-Holland
Datum 21 november 2022
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
  • Alle pagina's op zuid-holland.nl.
  • Alle PDF's op zuid-holland.nl.
  • Alle pagina's op het subdomein forms.zuid-holland.nl.
  • Het DigiD formulier op de testomgeving forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.
Buiten de scope van dit onderzoek vallen:
  • De pagina's op volgende subdomeinen: werkenvoor.zuid-holland.nl, toekomstscenarios.zuid-holland.nl/nl, inbeeld.zuid-holland.nl, subsidieregister.zuid-holland.nl, atlas.zuid-holland.nl, magazine.zuid-holland.nl, staatvan.zuid-holland.nl, kennis.zuid-holland.nl, archeologie.zuid-holland.nl, circulair.zuid-holland.nl, digitaalmkb.zuid-holland.nl. Dit vereist een apart onderzoek.
  • Overige subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via zuid-holland.nl met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 55

1. Waarneembaar

1.1 Tekstalternatieven

1.1.1 Niet-tekstuele content (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.1.1 Niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op pagina https://forms.zuid-holland.nl/contact staat een afbeelding van de tekst 'Elke dag beter. Zuid-Holland'. Deze afbeelding heeft het tekstalternatief 'Provincie Zuid-Holland motto', wat niet overeenkomt met de tekst op de afbeelding. Afbeeldingen van tekst zijn overigens niet toegestaan wanneer de tekst in dezelfde weergave op de pagina kan worden geplaatst met HTML en CSS, zie succescriterium 1.4.5. Plaats daarom deze tekst met HTML op de pagina.

Bevinding 2: Bij stap 2 'Uw gegevens' in het formulier https://forms.zuid-holland.nl/contact staat achter de knop 'Inleiding' een vinkje. Dit vinkje geeft aan dat deze stap al is afgerond. Omdat de afbeelding informatie overbrengt moet deze informatie ook beschikbaar voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien door middel van een tekstalternatief. Geef de afbeelding van het vinkje een goed tekstalternatief.
Dit vinkje is zichtbaar bij meerdere stappen in het formulier.
Hetzelfde vinkje komt ook voor in het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Bevinding 3: Bij stap 4 'Controle gegevens' in het formulier https://forms.zuid-holland.nl/contact staan iconen achter de links 'Wijzigen'. Deze iconen brengen informatie over en hebben daarom een alternatieve tekst nodig. Het icoon zelf geeft universeel aan dat de link naar een externe website verwijst, maar dat doen deze links niet. Het is daarom beter om de iconen achter de links te verwijderen.
Dit icoon komt ook voor bij stap 4 van het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Bevinding 4: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/zoeken/?query=subsidie&selectedFacets= is het mogelijk om de zoekresultaten te filteren op onder andere 'Onderwerpen'. Wanneer één van deze onderwerpen is geselecteerd, bijvoorbeeld 'Landschap (60)', verschijnt dit als een link met daarachter een kruisje op de pagina. Dit kruisje brengt informatie over, namelijk dat het onderwerp kan worden verwijderd met de link, maar heeft geen tekstalternatief. Zorg ervoor dat het kruisje een alternatieve tekst krijgt.

Bevinding 5: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/online-regelen/subsidies/ staat een afbeelding met de alternatieve tekst 'Financieren in netwerken'. Deze tekst omschrijft niet wat er op de afbeelding is te zien, het is een herhaling van de kop boven de afbeelding. Daarnaast is de afbeelding decoratief en heeft daarom geen alternatieve tekst nodig. Los dit probleem op door de afbeelding een goed tekstalternatief te geven, of geef het img-element een leeg alt-attribuut zodat hulpsoftware de afbeelding als decoratief ziet.

1.2 Op tijd gebaseerde media

1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: In de video 'Bouwen aan een thuis is de stad' op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ komen teksten in beeld die niet worden uitgesproken door de voice-over, bijvoorbeeld rond 1:16 en 2:54. Voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien en afhankelijk zijn van de audio zijn de teksten in beeld niet beschikbaar. Zorg voor een media-alternatief van deze video, bijvoorbeeld een transcript, waar deze informatie wel in is te vinden. Of maak gebruik van een audiodescriptie op de video om ook gelijk te voldoen aan succescriterium 1.2.5.

1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: De video 'Bouwen aan een thuis is de stad' op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ heeft teksten in beeld die niet worden uitgesproken door de voice-over, ook heeft de video geen audiodescriptie. Mensen die het scherm niet (goed) kunnen zien zullen de teksten niet meekrijgen bij het afspelen van de video. Zorg er daarom voor dat teksten in beeld en andere belangrijke visuele informatie worden uitgesproken door de voice-over of in een audiodescriptie voorkomen.

Bevinding 8: Opmerking:
De video's 'Bouwen aan een thuis in het dorp' en 'Bouwen aan een thuis buiten de bebouwde kom' op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ hebben een audiodescriptie. Aan het begin van beide video's komt het logo van de provincie Zuid-Holland in beeld te staan, dit wordt niet opgenoemd in de audiodescriptie. Voor bezoekers die afhankelijk zijn van de audio is het duidelijk dat de video over de provincie Zuid-Holland gaat, maar mogelijk is het voor hen niet duidelijk dat de video is gemaakt door de provincie. Dit is op te lossen door het logo in de audiodescriptie voor te laten komen.

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 9: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/toegankelijkheid/ staan lijsten met maar één lijsitem. Een lijst met één item kan verwarrend zijn voor bezoekers die gebruikmaken van hulpsoftware. Een lijst geef namelijk aan dat informatie is gegroepeerd, daarom kan een lijst niet bestaan uit maar één item. Los dit probleem op door de lijsten met één item te verwijderen.
De teksten die zijn opgemaakt als een lijst met één item lijken eerdere koppen voor de onderstaande content, het zou daarom beter zijn om deze teksten als kop op te maken.

Bevinding 10: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/zoeken/?query=subsidie&selectedFacets= kunnen bezoekers de zoekresultaten filteren op relevantie of datum. Wanneer bijvoorbeeld 'relevantie' is geselecteerd is de tekst dikgedrukt gemaakt met het strong-element. Het strong-element heeft een eigen semantische waarde en is niet geschikt om teksten dikgedrukt mee te maken. Het element geeft namelijk aan dat een woord of korte zin belangrijk is. Screenreaders kunnen deze tekst dan bijvoorbeeld uitspreken met nadruk. Verwijderd daarom het strong-element.
Ook moet bij deze sorteeropties in de code worden aangegeven welke optie is geselecteerd, omdat dit ook visueel wordt aangeven doordat de geselecteerde optie niet is onderstreept. Gebruik daarom aria-current op de geselecteerde optie.

Bevinding 11: Onder de uitvouwbare knop 'Ik wil graag aan de slag om mijn bedrijf te verduurzamen. Wat kan ik nu al doen?' op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/natuur-landschap/vitale-landbouw/landbouwloket/ staat een opsomming. Deze is te herkennen aan de '-' voor nieuwe regels. In de code is deze opsomming niet met een ul-element opgemaakt. Hierdoor weten bezoekers die het scherm niet kunnen zien niet dat hier een opsomming staat. Los dit op door de opsomming in de code op te maken als lijst, bijvoorbeeld met een ul-element.

Bevinding 12: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/bestuur-zh/gedeputeerde-staten/besluiten/ staan groepen selectievakjes met daarboven een beschrijving, bijvoorbeeld 'Type' en 'Onderwerpen'. De selectievakjes zijn gegroepeerd door het gebruik van ul-elementen. Nu is de beschrijving van een groep selectievakjes ook in de lijst geplaatst als een li-element. Hierdoor is de beschrijving van een groep selectievakjes onderdeel van de lijst en geen beschrijving. Ook zijn de selectievakjes niet gekoppeld aan hun bovenstaande beschrijving. Dit kan verwarrend zijn voor gebruikers van hulpsoftware. Een oplossing voor dit probleem kan zijn door gebruik te maken van een fieldset/legend combinatie om de selectievakjes te groeperen.

Bevinding 13: De PDF Modelformulier Burgerinitiatief (https://www.zuid-holland.nl/publish/library/20/modelformulier_burgerinitiatief.pdf) is niet gecodeerd (van tags voorzien). Dit betekent dat er de documentstructuur niet is te bepalen. Er kan daardoor bijvoorbeeld niet worden bepaald wat koppen zijn, de alternatieve tekst bij afbeeldingen en wat de leesvolgorde is. Omdat tags ontbreken kan de PDF niet volledig onderzocht worden (alle succescriterium met betrekking tot de PDF code laag zoals semantische koppen en alt teksten bij afbeeldingen). Let daarom op dat bij het oplossen van dit probleem nieuwe toegankelijkheidsproblemen kunnen ontstaan.

Bevinding 14: Advies:
De items in het navigatiemenu zijn opgemaakt als h2 koppen, bijvoorbeeld 'Onderwerpen'. Bezoekers die afhankelijk zijn van een screenreader kunnen aan de hand van een koppenlijst over de pagina navigeren. Ook is er een knopsneltoets waarmee bezoekers makkelijk van kop naar knop kunnen navigeren. De items in het navigatiemenu zijn nu ook meegenomen in koppenlijsten terwijl dit geen echte koppen zijn. Verwijder het kop-element van de menu-items om dit op te lossen.

Bevinding 15: Advies:
Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/contact/ staat een leeg h2-element. Sommige hulpsoftware negeren dit element niet. Het wordt bijvoorbeeld meegenomen in sommige koppenlijsten of voorgelezen door screenreaders. Vermijd daarom lege kop-elementen.

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 16: Bij de nieuwsberichten op de homepage is de publicatiedatum boven de naam van het artikel geplaatst. Wanneer deze nieuwsberichten achterelkaar worden voorgelezen door een screenreader kan het voor bezoekers lastig te bepalen zijn welke datum bij welk artikel hoort. Zorg er daarom voor dat de publicatiedatum van een artikel altijd onder de naam van het artikel is geplaatst in de HTML. Visueel is duidelijk bij welk artikel elke datum hoort, daarom mag de indeling visueel hetzelfde blijven.

1.4 Onderscheidbaar

1.4.1 Gebruik van kleur (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.4.1 Gebruik van kleur

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 17: In de browser Firefox heeft de afspeelknop van de video's 'Bouwen aan een thuis in het dorp' en 'Bouwen aan een thuis buiten de bebouwde kom' op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ geen focusrand. Wanneer deze knoppen focus hebben wordt dit alleen aangegeven met een kleurverandering. Mensen met slecht zicht of kleurenblindheid kunnen deze kleurverandering mogelijk niet zien en weten daardoor niet dat de knop focus heeft. Zorg er daarom voor dat de focus ook op een andere manier wordt aangegeven, bijvoorbeeld met een focusrand.

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 18: Op de homepage staat een zoekveld met de placeholdertekst 'Zoeken'. Het contrast van deze placeholdertekst (HEX#757575) op de achtergrond van het zoekveld (HEX#f6f6f8) is te laag. De contrastverhouding is hier 4,2:1, waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn.

Bevinding 19: Op de homepage staat een slider waarin teksten voor afbeeldingen staan, onder 'Uitgelicht'. Op plekken in de afbeeldingen kan de achtergrond een te laag contrast hebben met de witte tekst die daarvoor staat. Hierdoor kunnen deze teksten slecht leesbaar zijn voor bezoekers met slecht zicht of kleurenblindheid. Bijvoorbeeld: bij de tekst 'Klimaatadaptief bouwen' is het contrast tussen de tekst en de achtergrond op sommige plekken slechts 1,9:1 waar dat minimaal 4,5:1 moet zijn. Dit kan worden opgelost door de teksten een achtergrond te geven met voldoende contrast, zoals is gedaan bij de tekst 'Waar ben je naar op zoek?' op de homepage.

1.4.5 Afbeeldingen van tekst (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.5 Afbeeldingen van tekst

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 20: In de footer op elke pagina staat een afbeelding van de tekst 'Elke dag beter. Zuid-Holland'. Het is mogelijk om deze tekst in dezelfde weergave te tonen met HTML en CSS. Bij HTML-tekst kunnen bezoekers de tekstgrootte en stijl aanpassen als dat nodig is om dit te kunnen lezen, dat kan niet bij afbeeldingen van tekst. Zorg er daarom voor dat deze tekst als HTML-tekst op de pagina wordt geplaatst.
Dezelfde afbeelding van tekst komt ook voor op het subdomein https://forms.zuid-holland.nl/contact en op https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Bevinding 21: Advies:
Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/toegankelijkheid/ staan afbeeldingen van verschillende toegankelijkheidsverklaringen. Deze afbeeldingen bevatten tekst en zijn opgemaakt als link. In het tekstalternatief van de afbeeldingen komt de informatie op de afbeelding niet voor, ook staat deze informatie nergens op de pagina zelf. Omdat de link wel verwijst naar een pagina waar de informatie in de afbeelding op is te vinden, is het niet noodzakelijk om de tekst op de afbeelding in het tekstalternatief te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de belangrijke informatie op de afbeeldingen, zoals de toegankelijkheidsstatus van een website, niet beschikbaar is voor alle bezoekers, bijvoorbeeld screenreadergebruikers. Deze bezoekers moeten naar een andere pagina om deze informatie te vinden. Een mogelijke oplossing hiervoor is om de toegankelijkheidstatus in de afbeeldingen ook als tekst op de pagina te plaatsen.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 22: Als op de homepage is ingezoomd tot 175% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels valt tekst deels buiten beeld. Het gaat hier om de tekst 'Deel op LinkedIn', wat zichtbaar wordt als de toetsenbordfocus is geplaatst op het eerste LinkedIn-icoon op de pagina. Zorg ervoor dat teksten niet buiten beeld vallen wanneer bezoekers inzoomen op de website.

Bevinding 23: Als op de homepage is ingezoomd tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels valt de tekst 'Ga jij samen met ons aan de slag met het provinciale grondbeleid in Zuid-Holland?' deels buiten het kader waarin het wordt weergegeven. Hierdoor is deze tekst slechter te lezen voor bezoekers die de website in een ingezoomde weergave moeten tonen, bijvoorbeeld vanwege slecht zicht. Zorg ervoor dat teksten niet buiten kaders of het scherm vallen wanneer bezoekers inzoomen op de website.
Een soortgelijk probleem komt ook voor op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/toegankelijkheid/ bij de tekst 'Toegankelijkheidsverklaring' en op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/natuur-landschap/vitale-landbouw/landbouwloket/#hfe60ccb4-9165-4f15-aa76-d4ea1c8fa516bij de teksten onder de uitvouwbare knoppen.

Bevinding 24: Wanneer op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/regio-accounthouders/ wordt ingezoomd tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels, valt de content in de tabel deels buiten beeld. Hierdoor zijn bijvoorbeeld telefoonnummers en namen niet meer goed te lezen. Content zoals video's en tabellen moet altijd goed zichtbaar zijn, daarom mag voor deze content een horizontale scrolbalk worden gebruikt. Zorg ervoor dat de content in de tabel goed zichtbaar blijft bij een ingezoomde weergave.

Bevinding 25: Wanneer bij een schermbreedte van 1280 bij 1025 pixels wordt ingezoomd tot 400% op https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/bestuur-zh/gedeputeerde-staten/besluiten/ worden de koppen van sommige zoekresultaten afgekort en zijn daardoor niet volledig te lezen. Zorg ervoor dat teksten leesbaar blijven wanneer bezoekers inzoomen op de website.

Bevinding 26: Advies:
Wanneer bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd tot 400% op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/zoeken/?query=subsidie&selectedFacets= wordt de tekst van verschillende links ingekort en zijn hierdoor moeilijk te begrijpen/lezen. Omdat de link ook zijn ingekort in een niet ingezoomde weergave hebben alle bezoekers hier last van en gaat het hier niet om alleen een toegankelijkheidsprobleem. Zorg ervoor dat de links voor iedereen goed leesbaar blijven.

1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 27: Op de homepage staat een zoekveld met de placeholdertekst 'Zoeken'. De randen van dit invoerveld (HEX #CDCBDB) hebben een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 1,5:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Invoervelden met een te laag contrast komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://forms.zuid-holland.nl/contact en https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Bevinding 28: Wanneer bezoekers met het toetsenbord navigeren over de homepage wordt in het hoofdnavigatiemenu meerdere keren een knop zichtbaar waarmee een menu-item wordt uitgeklapt. Deze knop heeft een icoon al label, een grijze pijl naar beneden. Het contrast van dit grijze icoon (HEX #A0A0A0) is te laag op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 2,6:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

Bevinding 29: De grijze focusindicator (HEX #A3A0C0) die wordt gebruikt op knoppen in het formulier https://forms.zuid-holland.nl/contact heeft een te laag contrast op de witte achtergrond. De contrastverhouding is hier 2,5:1, waar dat minimaal 3:1 moet zijn.
Deze focusindicator wordt ook gebruikt in het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Bevinding 30: Op pagina https://forms.zuid-holland.nl/contact staat een selectievakje onder 'Alle gegevens zijn correct en volledig ingevuld'. De contrastratio tussen de blauwe focusrand (HEX #7CA7E3) en de witte achtergrond is 2,4:1 waar dat minimaal 3:1 moet zijn.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 31: Als op de homepage is ingezoomd tot 400% bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels en de stijleigenschappen zoals omschreven binnen dit succescriterium zijn toegepast, is de tekst 'Ga jij samen met ons aan de slag met het provinciale grondbeleid in Zuid-Holland?' niet meer leesbaar. Zorg ervoor dat teksten leesbaar blijven wanneer bezoekers de stijleigenschappen aanpassen.
Soortgelijke problemen komen ook voor op andere pagina's, bijvoorbeeld op https://www.zuid-holland.nl/algemeen/contact/ en op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/regio-accounthouders/.

1.4.13 Content bij hover of focus (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.13 Content bij hover of focus

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 32: Op onder andere pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/contact staat een Readspeaker-widget. Wanneer de knoppen in de widget toetsenbordfocus hebben verschijnt er aanvullende content, de functie van de knop wordt benoemd in een tooltip. Bezoekers kunnen deze aanvullende content weghalen met de escape-toets, maar daarmee sluit de bezoeker ook de gehele widget. Zorg ervoor dat een bezoeker aanvullende content kan sluiten met de escape-toets zonder dat de focus verschuift of widgets worden afgesloten.

2. Bedienbaar

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 33: Wanneer op de website wordt ingezoomd tot 200% verdwijnt de skiplink (de link om herhalende content over te slaan) van alle pagina's. Hierdoor is er geen mechanisme aanwezig waarmee bezoekers herhaalde content kunnen overslaan. Bij een ingezoomde weergave is nog steeds herhalende content aanwezig, namelijk het logo van de provincie Zuid-Holland en de menuknop. Zorg ervoor dat de skiplink bij een ingezoomde weergave van de website aanwezig blijft zodat bezoekers direct naar de inhoud van de pagina kunnen navigeren.

2.4.2 Paginatitel (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.2 Paginatitel

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 34: De paginatitel van https://forms.zuid-holland.nl/contact is enkel 'Contact'. Een duidelijke paginatitel helpt bezoekers bij het navigeren, zorg daarom dat de paginatitel een pagina zo goed mogelijk beschrijft. Pas de titel aan naar bijvoorbeeld 'Contactformulier - Provincie Zuid-Holland' om dit probleem op te lossen.

Bevinding 35: De PDF Modelformulier Burgerinitiatief (https://www.zuid-holland.nl/publish/library/20/modelformulier_burgerinitiatief.pdf) heeft als documenttitel 'Naam'. Deze titel omschrijft het document niet goed. Zorg ervoor dat de PDF een goede documenttitel krijgt.

2.4.3 Focus volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.3 Focus volgorde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 36: Wanneer bezoekers met het toetsenbord navigeren over de homepage wordt in de slider bij 'Uitgelicht' de focus geplaatst op een niet interactief element. Dit gebeurt tussen de knoppen voor de volgende of vorige slide en de link in de huidige slide. De focus wordt, niet zichtbaar, geplaatst op de hele slide. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers die navigeren met het toetsenbord. Zij weten hier niet welk element focus heeft omdat dit voor hen of niet zichtbaar is, of niet wordt voorgelezen door hulpsoftware. Zorg er daarom voor dat de focus hier niet meer op de slider wordt geplaatst maar direct op de link in de slide.

Bevinding 37: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/zoeken/?query=subsidie&selectedFacets= wordt de toetsenbordfocus eerst op alle zoekresultaten geplaatst en daarna op de filteropties. Dit kan toetsenbordgebruikers hinderen omdat zij eerst met de tabtoets over alle zoekresultaten moeten navigeren voordat zij deze resultaten kunnen filteren. Zorg er daarom voor dat de focus eerst op de filteropties wordt geplaatst, pas daarna op de zoekresultaten.

Bevinding 38: In het Issuu iframe-elementen op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/ wordt de toetsenbordfocus geplaatst op verborgen links, bijvoorbeeld de links onder de 'Share' knop. Het is verwarrend voor ziende toetsenbordgebruikers wanneer de toetsenbordfocus wordt geplaatst op interactieve elementen die niet zichtbaar zijn. Zij kunnen namelijk niet weten welk element focus heeft als deze verborgen zijn. Zorg ervoor dat elementen die visueel zijn verborgen niet in de focus volgorde staan.

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 39: Op de homepage staan twee links met de linktekst 'Organisatie'. Beide links verwijzen naar een andere pagina, de een verwijst naar https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/ en de ander naar https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/organogram/. Wanneer links met dezelfde linktekst naar verschillende pagina's verwijzen kan dit verwarrend zijn voor mensen die baat hebben bij een duidelijke navigatiestructuur, bijvoorbeeld screenreadergebruikers of bezoekers met bepaalde cognitieve beperkingen. Pas daarom de linkteksten van deze links aan, bijvoorbeeld naar de naam van de pagina waar de link naar verwijst. Dit geldt ook voor de twee links met de linktekst 'Werken bij' op deze pagina.
Op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ komen ook links voor die dezelfde linktekst hebben maar naar andere pagina's verwijzen, het gaat hier om de links 'Lees meer' en 'Bekijk de volledig toegankelijke film'.
De linktekst 'Lees meer' komt ook meerdere keren voor op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 40: Het iframe-element van de Youtube videospeler op https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/ heeft via het title-attribuut de omschrijving 'youtube' gekregen. Dit omschrijft de video niet. Zorg ervoor dat de tekst in het title-attribuut de video omschrijft, bijvoorbeeld door hier de titel van de video in te plaatsen.
Dit probleem komt ook voor op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/ bij het Issuu iframe-element. Hier heeft het iframe de beschrijving 'e.issuu' via het title-attribuut gekregen.

Bevinding 41: Wanneer bij een schermbreedte van 1280 bij 1024 pixels wordt ingezoomd tot 170% op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/zoeken/?query=subsidie&selectedFacets=, verdwijnt het visuele label bij de 'Volgende' knop onder de zoekresultaten. Hierdoor weten sommige bezoeker niet meer waar deze knop voor is. Zorg ervoor dat elementen zoals knoppen altijd een duidelijk, visueel label hebben.

2.4.7 Focus zichtbaar (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.7 Focus zichtbaar

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 42: In het Issuu iframe-elementen op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/ is het niet zichtbaar wanneer de toetsenbordfocus wordt geplaatst op verschillende elementen, bijvoorbeeld de knoppen voor de volgende en vorige pagina. Het is verwarrend voor toetsenbordgebruikers wanneer de focus niet wordt aangegeven met een visuele indicator. Zonder visuele indicator kunnen zij niet zien waar de focus zich bevindt. Zorg ervoor dat wanneer deze elementen focus hebben dit wordt aangeven met een focusrand of soortgelijke techniek.

2.5 Input modaliteiten

2.5.3 Label in naam (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.5.3 Label in naam

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 43: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/algemeen/contact/ staat de ReadSpeaker-functionaliteit. Deze knop heeft als visueel label 'Lees voor', terwijl de toegankelijke naam van de knop 'ReadSpeaker webReader: Luister met webReader' is. Doordat het visuele label en de toegankelijke naam van de knop niet overeenkomen is het voor gebruikers van spraakbediening moeilijk om deze knop te bedienen. Zorg er daarom voor dat het visuele label van een knop altijd in de toegankelijke naam voorkomt, het liefst vooraan.
Dit probleem komt voor op meerdere pagina's, bijvoorbeeld op https://www.zuid-holland.nl/bestaatniet en op https://www.zuid-holland.nl/algemeen/toegankelijkheid/.

3. Begrijpelijk

3.1 Leesbaar

3.1.1 Taal van de pagina (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.1.1 Taal van de pagina

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 44: De PDF Modelformulier Burgerinitiatief (https://www.zuid-holland.nl/publish/library/20/modelformulier_burgerinitiatief.pdf) heeft in de eigenschappen de taalaanduiding Engels gekregen, terwijl de content van het document in het Nederlands is. Hierdoor kan hulpsoftware het bestand mogelijk niet goed weergeven, screenreader lezen het bestand bijvoorbeeld niet goed voor. Zorg ervoor dat de taalaanduiding van dit document Nederlands is.

3.1.2 Taal van onderdelen (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.1.2 Taal van onderdelen

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 45: Op pagina https://www.zuid-holland.nl staat een silder bij de kop 'Uitgelicht'. Boven deze slider staan twee knoppen waarmee bezoekers de volgende en vorige slide kunnen tonen. De toegankelijke namen van deze twee knoppen zijn 'Previous slide' en 'Next slide'. Omdat de hoofdtaal van de pagina Nederlands is moet een taalwissel zijn aangegeven op de knoppen zodat hulpsoftware deze goed kan voorlezen. Het is overigens beter als de toegankelijke namen van elementen in dezelfde taal als de hoofdtaal van de pagina zijn.

Bevinding 46: Het Issuu iframe-element op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/ bevat knoppen en teksten die in het Engels zijn. Er is echter geen taalwissel aangegeven op het iframe-element, dit is wel nodig omdat de hoofdtaal van de pagina Nederlands is. Zorg ervoor dat een taalwissel op het iframe-element wordt geplaatst, of dat de teksten en elementen naar het Nederlands worden vertaald.

3.2 Voorspelbaar

3.2.2 Bij input (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.2.2 Bij input

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 47: Bij stap 2 ‘Schadeclaim’ in het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen staat de meerkeuzevraag 'Waaraan heeft u schade?'. Wanneer toetsenbordgebruikers een optie hebben geselecteerd bij deze vraag verplaatst de toetsenbordfocus zich terug naar de bovenkant van de pagina. Dit kan verwarrend zijn, vooral voor toetsenbordgebruikers die het scherm niet kunnen zien. Zorg ervoor dat de focus zich niet verplaatst na het invullen van deze vraag.

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.1 Foutidentificatie (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.1 Foutidentificatie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 48: Bij stap 2 'Schadeclaim' in het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen staat de vraag 'Op welke datum in de schade ontstaan'. Als bezoekers hier een datum invoeren in een verkeerd format, bijvoorbeeld als '222022', verschijnt de foutmelding 'Ongeldige waarde. Vul a.u.b. een geldige waarde in.'. In deze foutmelding staat niet aangeven waar de fout is gemaakt. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers met bepaalde cognitieve beperkingen of voor bezoekers die het scherm niet kunnen zien. Zorg er daarom voor dat een foutmelding altijd aangeeft waar de fout is gemaakt. Dit probleem komt in hetzelfde formulier vaker voor, waaronder bij het veld 'Waarom bent u van mening dat de provincie aansprakelijk is?*' met de melding 'Ongeldige waarde beschrijf de aansprakelijkheid'. De melding 'Keuzevraag 'Is er iemand van de provincie bij geweest?' is verplicht. U dient een optie te selecteren.' bij het veld 'Is er iemand van de provincie bij geweest?*' beschrijft wel wáár de fout gemaakt is, maar niet welke fout gemaakt is (bijvoorbeeld: U heeft de vraag 'Is er iemand van de provincie bij geweest' niet ingevuld'). Ook dit probleem komt in het formulier meerdere keren voor.

3.3.2 Labels of instructies (Niveau A)

Informatie over succescriterium 3.3.2 Labels of instructies

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 49: In het formulier op https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen worden verplichte velden aangegeven met een * (asterisk). Nergens op de pagina staat in tekst uitgelegd wat de * betekent. Dit kan verwarrend zijn voor mensen met bepaalde cognitieve beperkingen, omdat voor het voor hen lastig kan zijn om de betekenis van de * te achterhalen. Zorg ervoor dat de betekenis van de * in tekst is uitgelegd op de pagina.

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 50: Bij stap 2 'Schadeclaim' in het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen staat de vraag 'Op welke datum in de schade ontstaan'. Als bezoeker hier een datum invoeren in een verkeerd format, bijvoorbeeld als '222022', verschijnt de foutmelding 'Ongeldige waarde. Vul a.u.b. een geldige waarde in.'. Deze foutmelding geeft niet aan hoe bezoekers de gemaakte fout kunnen oplossen. Hierdoor kan het voor bepaalde bezoekers lastig zijn om het veld goed in te vullen. Zorg ervoor dat een foutmelding aangeeft hoe de bezoeker het veld goed moet invullen, bijvoorbeeld door een voorbeeld van het format van de datum te tonen.

4. Robuust

4.1 Compatibel

4.1.2 Naam, rol, waarde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 4.1.2 Naam, rol, waarde

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 51: Bij stap 3 'Uw vraag' in het contactformulier op https://forms.zuid-holland.nl/contact staat de knop 'Icoon voor meer informatie'. Wanneer deze knop is uitgevouwen wordt dit niet aangegeven door hulpsoftware. Wel is gebruik gemaakt van aria-expanded, maar wanneer de knop is uitgeklapt verandert de waarde van het attribuut niet van 'false' naar 'true'. Mogelijk ligt dit aan de gebruikte JavaScript. Zorg ervoor dat hulpsoftware kan aangeven wanneer deze knop is ingevouwen of uitgeklapt.
Deze knop komt ook voor in het formulier op https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.
Dit probleem komt ook voor bij de 'Meer' knop op onder andere pagina https://www.zuid-holland.nl/politiek-bestuur/feiten-cijfers/ en https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/ruimte/#7cbfea58-18cf-0ea0-b3d9-8f5c5208e3be.

Bevinding 52: Op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/natuur-landschap/vitale-landbouw/landbouwloket/ staan uitvouwbare knoppen (accordeons). Visueel is duidelijk wanneer een knop is in- of uitgeklapt is, maar in de code wordt dat niet aangegeven. Hierdoor weten screenreadergebruikers niet wanneer een knop is in- of uitgevouwen. Zorg ervoor dat deze informatie in de code beschikbaar is door gebruik te maken van aria-expanded of een soortgelijke techniek.

Bevinding 53: In het Issuu iframe-element op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/ staat een knop dat visueel is gelabeld met een downloadicoon. Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor is de knop lastig te bedienen voor bezoekers die afhankelijke zijn van spraakbesturing of voorleessoftware. Zorg ervoor dat deze knop een toegankelijke naam krijgt, bijvoorbeeld door aria-label te gebruiken.

Bevinding 54: Wanneer bij een schermbreedte van 1280px wordt ingezoomd tot 300% op pagina https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/economie/, komt een knop te staan in het Issuu iframe-element waarmee bezoekers het document op het volledige scherm kunnen tonen. Deze knop heeft geen toegankelijke naam. Hierdoor weten sommige bezoekers niet wat deze knop doet, bijvoorbeeld wanneer zij gebruikmaken van een screenreader. Zorg ervoor dat deze knop een toegankelijke naam krijgt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aria-label.

4.1.3 Statusberichten (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 4.1.3 Statusberichten

Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 55: Wanneer stap 4 'Controle gegevens' in het contactformulier op https://forms.zuid-holland.nl/contact wordt geladen, wordt dit niet opgemerkt door screenreaders. Screenreaders lezen niet voor dat er nieuwe content op de pagina is geladen, wat verwarrend kan zijn voor gebruikers. Zorg ervoor dat screenreaders het opmerken wanneer nieuwe content op de pagina wordt geplaatst.
Dit probleem komt ook voor bij stap 4 'Controleren en verzenden' van het formulier https://forms.pzhacc.nl/digid_eform_schadeclaim-indienen.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-07-06 17:37:42 v2.4-011