Toegankelijkheidsonderzoek

Issues:
Content-audit digitale toegankelijkheid website Zutphen Spreekt

(Alleen de bevindingen)

Scope van de evaluatie

Naam website Zutphen Spreekt
Datum 30 mei 2024
Scope van de website Binnen de scope van dit onderzoek vallen:
  • Alle content op de testomgeving van Zutphen Spreekt, op het domein moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx
Buiten de scope van het onderzoek vallen:
  • PDF's. Op het moment van dit onderzoek zijn geen PDF's op de testomgeving geplaatst. Mochten er PDF's op het domein worden geplaatst vereisen deze een apart onderzoek.
  • De techniek op de testomgeving moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx. Dit is onderzocht in een apart onderzoek.
  • Subwebsite(s) waarbij de HTML en/of het systeem afwijkt van de onderzochte website.
  • Alle externe systemen en websites waar via het onderzochte domein met een link naar wordt verwezen.
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

Aantal bevindingen: 6

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 1: Advies: Op de homepagina staan twee koppen; een H1-kop en een H3-kop. Voor de toegankelijkheid van een pagina is het beter om een goedlopende koppenstructuur te gebruiken. Bij een goede koppenstructuur begint de pagina met een H1-kop voor de titel, opgevolgd door een H2-koppen voor de koppen, H3-koppen voor de tussenkopen, etc. Bij een goedlopende koppenstructuur worden geen kopniveaus overgeslagen, zoals wel gebeurt op de homepage. Pas een goedlopende koppenstructuur waarbij geen kopniveaus worden overgeslagen toe op de homepage.
Dit komt op meerdere pagina's voor.

Bevinding 2: Advies: Op de pagina 'Onderzoeken' (wanneer de bezoeker is ingelogd) staan twee H1-koppen. Het kan verwarrend zijn voor verschillende bezoekers wanneer twee H1-koppen op één pagina staan. De H1-kop geeft namelijk aan wat het hoofdonderwerp van de pagina is. Als een pagina twee H1-koppen heeft is het lastig te bepalen wat het hoofdonderwerp van de pagina is. Dit is bijvoorbeeld verwarrend voor mensen die gebruikmaken van koppenlijsten, zoals screenreadergebruikers. Het is daarom beter om maar één H1-kop op elke pagina te laten voorkomen.

Bevinding 3: Advies: Op pagina https://moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/inloggen zijn de links 'Maak hier een account aan' en 'Stel hier uw wachtwoord in' opgemaakt met het strong-element. Het is hier lastig te bepalen of het strong-element puur is gebruikt voor opmaak of omdat de zinnen belangrijk zijn. Het strong-element mag worden gebruikt op woorden of korte zinnen wanneer deze belangrijk zijn en nadruk verdienen. Let er goed op dat het strong-element niet wordt gebruikt om zinnen dikgedrukt mee te maken. Het is ook beter om het strong-element alleen te gebruiken op woorden of zinnen van enkele woorden.

2. Bedienbaar

Informatie over succescriterium 2.4.4 Linkdoel (in context)

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 4: Advies (bevinding aangepast n.a.v. aangepaste linktekst): Op pagina https://moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/fout komt de linktekst 'Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina' voor. Deze tekst is niet herkenbaar als link. Aangezien dit een usability probleem is voor alle bezoekers, is dit niet afkeurbaar binnen de WCAG. Overweeg wel om de linktekst herkenbaar te maken, bijvoorbeeld door de linktekst te onderstrepen.

2.4.6 Koppen en labels (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 2.4.6 Koppen en labels

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 5: Advies: Op pagina https://moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/aanmelden kunnen bezoekers gegevens opsturen door op de knop 'Volgende' te drukken. Voor verschillende bezoekers kan het verwarrend zijn dat gegevens worden opgestuurd met deze knop, de verwachting is namelijk dat je gegevens alleen kan opsturen door een 'Verzend' knop te activeren. In dit formulier wel in tekst aangegeven dat de 'Volgende' knop de aanmelding afrond, daarom is dit niet af te keuren. Houd er wel rekening mee dat een 'Volgende' knop als verzendknop te gebruiken verwarrend kan zijn voor verschillende bezoekers.
Deze knop komt ook voor op pagina https://moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/contact.

3. Begrijpelijk

3.3 Assistentie bij invoer

3.3.3 Foutsuggestie (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 3.3.3 Foutsuggestie

Uitkomst: Voldoende

Bevinding 6: Advies: Als op de aanmeldpagina moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/aanmelden een ongeldig e-mailadres wordt ingevuld verschijnt een alert met de tekst 'Ongeldige invoer'. Er moet in ieder geval aangegeven worden dat hier een e-mailadres gevraagd wordt (zie de bevinding onder 3.3.1). Het liefst wordt hier ook een foutsuggestie aan toegevoegd. Een goede foutsuggestie is bijvoorbeeld 'Controleer of het e-mailadres het volgende formaat heeft: naam@domein.nl'. Hetzelfde komt vaker voor in de website, bijvoorbeeld bij het veld 'Email adres' op pagina moventem.jambo-mobile.com/nhcpgx/password-forgotten.

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Voor een quickscan geldt dat we slechts delen uit deze methodiek gebruiken. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worden beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Geprint: 2025-04-16 17:39:49 v2.4-011